Tässä tuntuu menevän todella paljon aikaa, jotta saa yrityksen kunnolla pystyyn. Tosin on tässä niin monta osa-aluetta, jolloin aikaa oikeasti kuluukin. Pientä puuhaa tulee aina silloin tällöin keksittyä, mutta mitään sen suurempaa ei pysty aloittamaan.
Eilen kävin TE-toimiston ja Wirman järjestämässä yrittäjä-infossa. Siellä esittäytyivät yrityksen pyörittäjän tärkeimpiä yhteistyötahoja, kuten tilitoimisto, vakuuttajat, yritysneuvojat ja niin edelleen. Myös verottaja oli lähettänyt paikalle edustajansa, valitettavasti kylläkin ennen kahvitaukoa. Olisin niin tarvinnut kupin mustinta sumppia ennen niitä tietoja. Nyt päähän ei tainnut jäädä yhtään mitään.
En ole vertaillut tilitoimistoja yhtään, mutta sattuman kautta sain viime viikolla tiedon yhden toimiston hinnoista ja eilen toisen toimiston hinnoista. Molemmissa tapauksissa puhuttiin pienen yrityksen peruspaketista. Toinen oli 700 vuodessa ja toinen oli 3000 vuodessa. Hintaero ei tässä tapauksessa ole mikään pikkuinen, joten tilitoimistojen hintoja kannattaa oikeasti vertailla.
En muista olenko jo suositellut täällä sellaista palvelua kuin Yritystulkki. Nyt kuitenkin suosittelen sitä lämpimästi. Muun muassa Proagrian sivuilta löytyy tämä palvelu. Yritystulkista löytyy monen moista sopimuspohjaa, talousarviota lite- ja pro-versioissa ja muuta tärkeää. Itse ihastuin tuohon talousarvion tekemiseen, koska mikään ei ole sen helpompaa kuin näpytellä oman yrityksen menot yhdelle lehdelle, toiselle omat tuotteet ja kuinka paljon niitä pitää myydä, ja kolmannella lehdellä onkin jo tiedot siitä, että pyöriikö yritys niillä summilla kuinka hyvin. Jos eivät pyöri, niin palataan toiselle välilehdelle ja laitetaan hieman enemmän myyntiennustetta pöytään. Siitä tietää itse, kuinka paljon töitä pitää tehdä, jotta kaikki sujuisi hyvin.
Vielä pikku vinkki tuleville yrittäjille: hoitakaa ennakkoverot mahdollisimman kivuttomasti etukäteen. Ne kannattaa säätää tilitoimiston kanssa yhteistyössä, jos ei itse niitä osaa laittaa. Lisäksi ne kannattaa tarkastaa useamman kerran vuodessa, jotta ei tulisi yllätyksiä. Ei ole mikään mukava asia, jos vuoden päätyttyä läsähtää postilaatikkoon niin iso karhukirje verottajalta, että koko yritys lysähtää kasaan pelkästään sen takia. Ne ovat vaikeita asioita ainakin minulle, mutta se ei saa olla tekosyy olla tekemättä niitä.
DIY on hyvä kuvaus omasta elämänasenteestani: mieleni syvimmissä sopukoissa syntyy ajatus, että juuri TÄTÄ minä haluan kokeilla, sitten ostan kaupasta tarvikkeet tai rämmin metsästä etsimään ne ja lopulta saan jotain valmiiksi. Prosessissa menee enemmän tai vähemmän aikaa, ja useita prosesseja on samanaikaisesti päällekäin. DIY on luomisen iloa ja elämisen paloa; se on elämänasenteeni.
perjantai 27. helmikuuta 2015
sunnuntai 15. helmikuuta 2015
Kuinka vaikeaa voi yrityksen perustaminen olla?
Jos suunnitelmissa jollakin on tehdä liiketoimintasuunnitelma, niin ohjeita kannattaa ehdottomasti katsoa internetistä. Monet sivustot antavat todella yksityiskohtaiset ohjeet, vaikka ne itse mainostavatkin niitä vain perusohjeiksi. Tällä hetkellä minulla on meneillään kymmenes sivu tekstiä...
Starttiraha haetaan työ- ja elinkeinolaitoksen sivuilta, eli kansankielellä mol.fi:stä. Siellä on myös yksinkertaistettu liiketoimintasuunnitelman kaavake, joka oli helppo täyttää, kunhan muistaa vain tallentaa sen jokaisen kohdan jälkeen. Sivusto nimittäin pyyhkii tiedot pois vanhentuneina nopeasti. Oli kiva ylläri, kun täyttämisessä menee reippaasti puoli tuntia ja viimeisillä metreillä koko roska pyyhkiytyi pois. Samaisilla sivuilla piti täyttää myös kustannusarvio, joka oli aivan ufo. Toivon mukaan kaikki luvut olivat oikein, sillä noita termejä tai laskentakaavaketta ei löytynyt miltään muilta yrityssivuilta.
Nyt ajattelin varata ajan sellaiselta taholta, joka oikeasti osaa neuvoa noissa luvuissa, sillä kun meinaa hakea yrityslainaa, niin kaikkien lukujen on pakko olla oikein! Tässä auttaa myös työ- ja elinkeinolaitos (onneksi!). Yrityslainaa varten kannattaa panostaa aikuisten oikeasti myös liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Se vaatii aikaa ja paneutumista, mutta elantonsa eteen on työtäkin tehtävä.
Vielä viimeinen vinkki: jos haette starttirahaa, niin se pitää hakea ennen yrityksen perustamista! Itse kerkesin maksaa jo toiminimen perustamismaksun, mutta onneksi en kerennyt laittaa papereita sisään... Kaikkiin yrityssivustoneuvoihin ei kannata luottaa, vaan asiat kannattaa varmistaa työkkäristä.
Loppuvetona tästä yrityksen perustamisesta voisi sanoa, että Suomi todella on byrokratiahelvetti. Toisaalta, mikä muu maa antaa starttirahaa yrityksen perustamiseen? Jos joku tietää, sen voi minulle infota, mutta itse en tunne ainuttakaan muuta maata, joka sellaista antaisi!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)